De beste manier om je appels te bereiden is deze, en dat is het recept voor croustade van Julie Andrieu

 nieuwe manieren te ontdekken om ons favoriete fruit te bereiden. Julie Andrieu deelt haar recept voor croustade met appels, dat rechtstreeks uit het zuidwesten komt.

“Op naar het zuidwesten met dit recept”, roept Julie Andrieu uit. Voor deze culinaire reis voor fijnproevers heeft de expert een heerlijke croustade aux pommes bedacht, zoals men het in de Gers noemt, of tourtière als men in de Landes is. Om dit typische dessert uit de Gascogne te maken, waarschuwt ze: gezien de technische moeilijkheidsgraad van de bereiding is geduld geboden.

“De bereiding is zo technisch dat je geduld moet hebben en vooral met meerdere mensen aan de slag moet gaan”, legt ze uit. Voor de verschillende stappen heb je namelijk een enorme tafel EN een föhn nodig. Ja, ja, je leest het goed… Daar gaan we!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 20 cl water
  • 1 ei
  • 1 eetlepel olie + 15 cl voor het zakje
  • 500 g bloem
  • 3 appels
  • 5 cl Armagnac
  • 100 g boter
  • 100 g suiker + 20 g suiker voor de appels

De bereidingsstappen

  • Giet 10 cl water in een grote slakom of een diepe kom. Voeg het ei en de olie toe en meng krachtig tot een homogeen mengsel.
  • Voeg vervolgens de rest van het water toe en blijf alles mengen.
  • Voeg geleidelijk de bloem toe en begin het deeg met de hand te kneden, ongeveer 5 tot 10 minuten, tot het soepel en elastisch wordt.
  • Doe het deeg vervolgens in een diepvrieszak en giet er 15 cl olie bij.
  • Sluit de zak zorgvuldig af en laat het deeg 24 uur op kamertemperatuur rusten.
  • U kunt de kom ook afdekken met een schone theedoek om hem te beschermen.
  • Was en schil ondertussen de appels en snijd ze in zeer dunne plakjes. Doe de plakjes in een kom, besprenkel ze royaal met Armagnac en zet ze in de koelkast om op smaak te komen.
  • Als het deeg heeft gerust, spreidt u een schone doek uit op uw werkblad en bestrooit u deze met bloem.
  • Haal het deeg uit de zak en rol het voorzichtig uit, waarbij u het deeg met uw hand ondersteunt om te voorkomen dat het scheurt.
  • Rol het uit tot een diameter van ongeveer 1 meter 30.
  • Maak de randen gelijkmatig en laat het deeg aan de lucht drogen of gebruik een föhn om het proces te versnellen.
  • Wanneer het deeg knapperig wordt, smelt u de boter en bestrijkt u het deeg hiermee. Bestrooi het vervolgens gelijkmatig met suiker.
  • Plaats een taartvorm van 24 cm op het deeg en snijd er rondjes uit.
  • Herhaal dit 4 à 5 keer en leg de verschillende lagen op elkaar in de vorm.
  • Leg vervolgens de appels in de vorm, voeg de resterende 20 g suiker toe en bedek met andere deegcirkels. Vul de vorm goed, ook al moet u daarvoor het deeg een beetje breken.
  • Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C. Haal de taart uit de oven en laat hem afkoelen voordat u hem opeet.
Deel je liefde