De beste kipschnitzels maak ik op Tsjechische wijze. Zonder paneermeel, maar toch knapperig als aardappelkoekjes.

Deel dit artikel:

Kipschnitzels op Tsjechische wijze zijn mijn vaste idee voor het avondeten als ik genoeg heb van varkensschnitzels met paneermeel. De schnitzels worden goudbruin, zacht en zeer smaakvol. Door de ongebruikelijke paneerlaag zijn ze bijna net zo knapperig als aardappelkoekjes.

Bij mij thuis staan kipschnitzels vaak op het menu. In combinatie met gekookte aardappelen en geraspte bieten zijn ze in een mum van tijd verdwenen. Maar als ik genoeg heb van de klassieke paneermeelkorst, ga ik op zoek naar interessantere alternatieven. Ik heb al gemalen amandelen, cornflakes (die mijn kinderen erg lekker vonden) en crackers geprobeerd. Onlangs heeft een recept voor Tsjechische kipschnitzels mijn hart (en maag) veroverd. Hoewel ik ze nog niet in Praagse restaurants heb geproefd, smaakt mijn versie (ik zeg het zonder bescheidenheid) heerlijk, en het ontbreken van paneermeel doet niets af aan de smaak.

Hoe maak je een paneerlaag voor schnitzels zonder paneermeel?

Hoewel paneermeel een onmisbaar ingrediënt lijkt voor goede kipschnitzels, verzeker ik je dat je ze ook zonder paneermeel kunt maken. De Tsjechische methode bestaat uit het bereiden van een eenvoudig aardappeldeeg, waarin je het vlees moet paneren. Dit wordt gemaakt van eieren, melk en bloem (de typische ingrediënten voor een paneerlaag). Wat de schnitzels echter knapperig maakt, zijn de geraspte, rauwe aardappelen die aan het deeg worden toegevoegd.

De smaak van het deeg wordt versterkt door een eetlepel van je favoriete mosterd (ik heb sarepska gebruikt). De kipschnitzels moeten in dit deeg worden gepaneerd en vervolgens zoals gewoonlijk in hete olie worden gebakken. Het aardappelmengsel wordt na het bakken knapperig, goudbruin en erg lekker. De aardappelen zijn niet voelbaar, maar geven de paneerlaag structuur en maken deze compacter. Probeer de schnitzels eens op deze manier te maken en je zult zien dat ze een vast onderdeel van je dagelijkse menu worden.

Recept voor Tsjechische kipschnitzels

Met dit recept kun je 6 schnitzels maken.

Ingrediënten:

  • 2 kipfilets (ca. 700-800 g)
  • 2 rauwe, middelgrote aardappelen
  • 1 ei
  • 1 eetlepel mosterd (bijv. sarepska)
  • 75 ml melk
  • 2 eetlepels tarwebloem
  • zout en peper naar smaak
  • 4 eetlepels olie of reuzel om te bakken

Bereiding:

  1. Bereid het vlees voor. Snijd de kipfilets in plakjes. Sla elke plak voorzichtig plat met een vleeshamer (zoals bij gewone schnitzels). Kruid ze aan beide kanten met zout en peper.
  2. Schil de aardappelen en rasp ze op een fijne rasp. Voeg het hele ei, de melk, de mosterd en de bloem toe. Meng de ingrediënten met een lepel tot een homogeen deeg.
  3. Bestrijk de karbonades aan beide kanten met het aardappeldeeg. Laat het deeg voorzichtig van het vlees druipen voordat je de karbonades in de pan legt.
  4. Verhit de olie in een pan. Bak de karbonades aan beide kanten 2-3 minuten tot ze mooi goudbruin zijn. Serveer ze als klassieke karbonades met aardappelen en salade.
Deel je liefde