Culttaart uit de DDR met bladerdeeg en jam: recept voor Prasselkuchen

Zo licht en zo lekker: Prasselkuchen met bladerdeeg en jam is heel eenvoudig te bakken. Wij vertellen je hoe het moet.

Bakken is ingewikkeld? Echt niet! Vandaag laten we je zien hoe je met weinig moeite een echte lekkernij kunt toveren, die zelfs beginners kunnen maken. Voor een recept voor Prasselkuchen heb je slechts een handvol ingrediënten nodig en even weinig tijd. Perfect als je gasten krijgt en je ze iets zoets wilt serveren. Heb je een paar minuten? Dan kunnen we aan de slag.

DDR-Prasselkuchen: recept met jam en bladerdeeg

De Prasselkuchen is een echte DDR-klassieker, die vooral in Saksen een grote schare fans had. Deze Oost-Duitse taartspecialiteit, die zijn oorsprong vindt in Silezië, is tegenwoordig echter in heel Duitsland populair. Geen wonder, zo eenvoudig als hij te maken is!

Je hebt slechts vijf ingrediënten nodig voor een klassiek recept voor Prasselkuchen. Kant-en-klaar bladerdeeg uit het koelvak vormt de basis. Daarop wordt een dun laagje zoete jam gesmeerd. Traditioneel gebruikte men hiervoor abrikozenjam, maar het gebak smaakt ook heerlijk met andere soorten jam. Probeer het eens met kersen-, bramen- of frambozenjam. Omdat het zo eenvoudig te maken is, zal het in de toekomst waarschijnlijk vaker op je koffietafel belanden.

Nu heb je alleen nog kruimels nodig, die ook supersnel te maken zijn. Kneed hiervoor gewoon bloem, koude boter en suiker en verdeel de kruimels over de laag jam. En dan gaat de Prasselkuchen de oven in.

Als hij er weer uitkomt, kun je hem meteen opeten of eerst versieren met poedersuiker of glazuur. Maar kunnen jij en je gasten die paar minuten nog geduld hebben?

Prasselkuchen

Ingrediënten

Voor de kruimels:

  • 300 g bloem
  • 160 g koude boter
  • 80 g suiker

Voor de bodem:

  • 1 rol bladerdeeg uit het koelvak
  • 1 pot abrikozenjam

Bereiding

  • Begin met de kruimeldeeg en doe daarvoor de bloem in een kom. Voeg de boter in stukjes en de suiker toe en kneed het deeg tot kruimeldeeg. Zet het kruimeldeeg eerst in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C boven-/onderwarmte.
  • Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier. Als je wilt, kun je het met een deegroller nog iets dunner uitrollen.
  • Bestrijk het bladerdeeg met de jam en verdeel vervolgens de kruimels erover.
  • Schuif de bakplaat 15-20 minuten in de oven.

Opmerkingen

  • Je kunt ook andere jam gebruiken, zoals kersen-, bramen- of frambozenjam.
  • Versier de prasselkuchen naar keuze met poedersuiker of glazuur.
Deel je liefde