Champignons uit de heteluchtfriteuse – net als op de kerstmarkt

Wil je champignons uit de heteluchtfriteuse die snel klaar zijn en net zo lekker smaken als die op de kerstmarkt? Met dit recept hoef je niet meer te wachten tot december! Ik vertel je hoe je de beste champignons in de heteluchtfriteuse met knoflooksaus bereidt en met welke trucs ze extra knapperig en aromatisch worden.

Champignons uit de heteluchtfriteuse

Wil je champignons uit de heteluchtfriteuse die snel klaar zijn en net zo lekker smaken als die van de kerstmarkt? Met dit recept en mijn trucs worden je champignons in de Airfryer extra knapperig en aromatisch.

Ingrediënten

  • 500 g champignons
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl sojasaus
  • zout en peper
  • 1 el gehakte peterselie

Ingrediënten voor de knoflooksaus

  • 200 g Griekse yoghurt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 scheutje citroensap

Bereiding

  • Hak voor de knoflooksaus de knoflook fijn en meng deze met de Griekse yoghurt, peterselie, zout en citroensap.
  • Maak de champignons schoon en halveer ze, afhankelijk van de grootte, zodat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Doe ze vervolgens in een kom, meng ze met olijfolie en sojasaus en breng op smaak met zout en peper.
  • Doe de champignons in het mandje van de heteluchtfriteuse en bak ze 10 minuten op 180 graden. Schud het mandje tussendoor een keer.
  • Serveer de champignons met gehakte peterselie en knoflooksaus.

Hoe lang moeten champignons in de heteluchtfriteuse?

Verse champignons zijn snel gaar in de heteluchtfriteuse. Ik stel mijn Airfryer in op 180 graden Airfry en bak de champignons 10 minuten. Tussendoor schud ik de mand een paar keer krachtig, zodat alle kanten gelijkmatig roosteren. Het is belangrijk dat alle champignons even groot zijn – normale of grotere champignons kun je het beste halveren of in vieren snijden, zodat ze na 10 minuten gaar zijn. De kleine champignons kun je prima in hun geheel gebruiken.

Met deze trucs worden champignons knapperig en aromatisch in de heteluchtfriteuse

Om de champignons lekker knapperig en vooral heel aromatisch te maken, zoals je ze van de kerstmarkt kent, zijn hier een paar trucs die ik altijd gebruik:

  • Champignons niet wassen: zodat ze in de heteluchtfriteuse met zo min mogelijk vocht optimaal kunnen roosteren. Als je haast hebt en ze toch moet wassen, is dat ook geen ramp – zorg er dan voor dat je ze goed droogdept.
  • Geheim ingrediënt: sojasaus: dit versterkt het ‘umami’-aroma nog eens extra – de hartige, rijke smaak die champignons van nature al hebben. Als je ze met sojasaus in de Airfryer roostert, worden de champignons echt heerlijk aromatisch.
  • Een beetje olie: dit geeft de champignons een mooie glans en zorgt voor heerlijke roosteraroma’s tijdens het garen in de Airfryer.
  • Vul het garenmandje niet te vol: zodat de champignons rondom gelijkmatig kunnen garen en roosteren. Schud af en toe, dan wordt het resultaat nog gelijkmatiger.

Champignons uit de heteluchtfriteuse zoals op de kerstmarkt – met de lekkerste knoflooksaus

Ik eet champignons het liefst – ook die uit de heteluchtfriteuse – zoals ik ze van de kerstmarkt ken: met een pittige knoflooksaus van Griekse yoghurt met een scheutje citroen.

Deel je liefde