Onderzoekers van de Medische Universiteit in Wrocław wijzen op het potentieel van cafeïne bij de behandeling van kanker, hoewel ze niet aanbevelen om koffie als medicijn te gebruiken. Hun onderzoek benadrukt dat cafeïne traditionele methoden voor de behandeling van kanker kan ondersteunen.
Nieuwe onderzoeksresultaten over de eigenschappen van koffie van wetenschappers van de Medische Universiteit van Wrocław
Allereerst moet echter worden benadrukt dat de wetenschappers waarschuwen om koffie niet als een medicijn tegen kanker te beschouwen – hun onderzoek wijst alleen op het potentieel ervan als een natuurlijke stof die de behandeling ondersteunt. Ze benadrukken ook dat het onderzoek is uitgevoerd in laboratoriumomstandigheden, met doses die veel hoger zijn dan veilig mogelijk is door het drinken van koffie.
Laten we echter beginnen met het feit dat epidemiologische studies over de hele wereld een hoger koffieverbruik in verband brengen met een daling van de sterfte en een afname van het aantal gevallen van neurologische en metabole aandoeningen, waaronder de ziekte van Parkinson en diabetes type 2. Bovendien zijn er aanwijzingen dat een hogere koffieconsumptie gepaard gaat met een lager percentage gevallen van darm- en endeldarmkanker, evenals borstkanker, endometriumkanker en andere vormen van kanker, hoewel de resultaten voor sommige daarvan tegenstrijdig zijn.
Deze onderzoeken weerspiegelen de chemopreventieve werking van koffie. Er zijn ook aanwijzingen dat de consumptie van deze drank een therapeutisch effect kan hebben bij bepaalde vormen van borst- en darmkanker, maar dit moet nog verder worden onderzocht. De mechanismen die verband houden met de chemopreventieve of chemotherapeutische werking van meer dan duizend afzonderlijke verbindingen in gebrande koffie zijn complex en kunnen per ziekte verschillen.
De antikankereffecten van koffie
Hoewel gebrande bonen en gezette koffie hoge concentraties cafeïne bevatten – waarvoor velen van ons dagelijks een kopje drinken – bevat deze drank ook enkele honderden afzonderlijke verbindingen van fytochemische oorsprong, waaronder chlorogeenzuur, lignanen, alkaloïden, polyfenolen, terpenoïden, melanoïdinen, vitamines en metalen. De consumptie van koffie en het verminderde risico op kanker zijn grondig onderzocht en talrijke studies bevestigen het omgekeerde verband tussen een hoge koffieconsumptie en een verminderd risico op kanker.
Wetenschappers uit Wrocław gingen nog een stap verder en onderzochten hoe cafeïne werkt wanneer we al door kanker zijn aangetast. En het blijkt dat koffie ook in dat geval onze bondgenoot is, omdat het de levenscyclus van kankercellen kan verstoren, DNA-herstelmechanismen kan blokkeren en de gevoeligheid voor chemotherapie kan verhogen. Het kan ook pro-oxidatief werken – oxidatieve stress veroorzaken, wat gevaarlijk kan zijn voor gezonde cellen, maar dodelijk kan zijn voor kankercellen.
– Cafeïne kan de werking van chemotherapie en radiotherapie versterken, omdat het een cruciaal DNA-herstelpad remt, wat leidt tot de dood van kankercellen. Het werkt ook als een antagonist van de adenosine A2A-receptor, waardoor het het immuunsysteem kan helpen bij de strijd tegen kanker. Bovendien heeft cafeïne pro-oxidatieve eigenschappen in kankercellen, waardoor ze gevoeliger worden voor behandeling, zegt dr. Nina Rembiałkowska van de Afdeling Moleculaire en Cellulaire Biologie van de Medische Universiteit in Wrocław.
Cafeïne als “versterker” van therapie
Uit onderzoek van het team in Wrocław blijkt dat cafeïne de werking van bekende antikankergeneesmiddelen, zoals cisplatine, doxorubicine en oxaliplatine, kan ondersteunen. In combinatie met deze geneesmiddelen verhoogt het het aantal kankercellen dat onomkeerbare schade en apoptose, oftewel geprogrammeerde celdood, ondergaat.
Interessant is dat cafeïne ook het immuunsysteem kan beïnvloeden in de context van kanker.
“In de tumoromgeving worden immuuncellen vaak ‘in slaap gebracht’ door het molecuul adenosine. Door de werking ervan te blokkeren, kan cafeïne het immuunsysteem weer in staat stellen kankercellen aan te vallen. Uit onderzoek bij muizen is gebleken dat dieren die cafeïne kregen, minder vaak tumoren ontwikkelden en een sterkere immuunrespons hadden”, leggen de wetenschappers uit.
Cafeïne is niet voor iedereen geschikt
Het is echter belangrijk om te weten dat niet iedereen op dezelfde manier op cafeïne reageert. Hoewel we het snel metaboliseren, heeft het tegelijkertijd een intense invloed op ons zenuwstelsel en immuunsysteem. Dit hangt onder andere af van de varianten van de genen CYP1A2 en ADORA2A. Mensen met een zogenaamd traag cafeïnemetabolisme hebben cafeïne langer in hun bloedbaan, wat zowel de gunstige als de potentieel schadelijke effecten ervan kan versterken.
– Tijdens het werk aan het overzicht waren twee dingen verrassend. Ten eerste kan de werking van cafeïne sterk verschillen, afhankelijk van de dosis: lage doses hebben een beschermende, antioxiderende werking, terwijl hoge doses schadelijk zijn voor kankercellen en pro-oxidatief werken. Ten tweede kan de genetica van de patiënt een aanzienlijke invloed hebben op de effectiviteit en veiligheid van cafeïne. Bij sommige mensen kan het daarom effectiever zijn tegen kanker dan bij anderen, geeft dr. Rembiałkowska toe.
Onthoud: koffie is geen medicijn
Wetenschappers waarschuwen om cafeïne niet als een wondermiddel te beschouwen, omdat de werking ervan afhankelijk is van de context en de dosering.
– De doses cafeïne die effectief zijn in in-vitro-onderzoeken (100-500 µM) zijn aanzienlijk hoger dan die welke worden bereikt na het drinken van koffie (ongeveer 10 µM na 200 mg cafeïne), legt dr. Rembiałkowska uit.
– Dit betekent dat de biologisch actieve concentraties die in studies worden gebruikt, hoger zijn dan wat veilig kan worden bereikt door koffie te drinken. Daarom is verder onderzoek nodig naar het veilig verhogen van de doses in klinische omstandigheden.