Aubergine, gestoofd met tomaat en kruiden, wordt omgetoverd tot een ongelooflijk rijke saus met een textuur zo zacht dat het verrassend is. Het is het perfecte alternatief voor traditionele vleessauzen, ideaal voor wie wil minderen met vlees en voor de veggie crowd.
Het beste aan deze ragu is zijn veelzijdigheid. Het past goed bij elk type pasta, zoals pappardelle of rigatoni, en is ook een geweldige begeleider van romige aardappelpuree, witte rijst en zelfs lasagne of empanadas.
Net als bij ratatouille ligt de sleutel tot de intense en heerlijke smaak in het langzame koken, waardoor alle aroma’s kunnen trekken en er een intense saus ontstaat die met de tijd alleen maar beter wordt. Dus als je wat over hebt, kun je het het beste bewaren, dan is het de volgende dag nog lekkerder.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- Grote aubergine2
- Medium witte ui1
- Medium rode paprika
- Geplette tomaat400g
- Rode wijn of bouillon200ml
- Zout en peper naar smaak
- Provençaalse kruiden
- Extra vierge olijfolie
- Zoet paprikapoeder8g
- Snuifje suiker om de zuurgraad van de tomaat te corrigeren, indien nodig
Hoe maak je een auberginerragout?
Was de aubergines en snijd ze in kleine blokjes, hetzelfde geldt voor de rode paprika en ui. Verhit in een grote pan of koekenpan op middelhoog vuur een paar eetlepels olijfolie en fruit de ui en rode peper tot de ui doorschijnend en zacht is, 5-7 minuten. Voeg de gedroogde aubergines toe aan de pan. Draai het vuur iets hoger en bak, onder af en toe roeren, tot ze goudbruin en zacht zijn. De aubergines zullen de olie snel absorberen, maar daarna weer afgeven.
Als je rode wijn gebruikt, giet die dan in de pan en laat de alcohol een paar minuten verdampen. Voeg de geplette tomaat, een snufje suiker, zout, peper, paprikapoeder en de gedroogde kruiden toe. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de ragù minstens 20-30 minuten sudderen. Hoe langer je het laat sudderen, hoe geconcentreerder de smaken zullen zijn en hoe lekkerder de saus zal zijn.
Als de saus is ingedikt en de groenten heel zacht zijn, is de aubergineraggu klaar. Je kunt hem serveren met pasta, rijst, couscous of zelfs als vulling voor lasagne.