Als je nog nooit aardappelpannenkoekjes uit de heteluchtfriteuse hebt gemaakt, moet je dit recept zeker eens proberen!
Aardappelpannenkoekjes zijn een echte klassieker in de Duitse keuken: knapperig, goudbruin, lekker, kortom: gewoon onweerstaanbaar! Het enige nadeel: ze worden in veel olie gebakken en zijn daardoor vrij vet. Daardoor liggen ze vaak zwaar op de maag. Gelukkig is er de Airfryer! Met ons recept voor aardappelpannenkoekjes uit de heteluchtfriteuse kun je van deze klassieker genieten zonder dat je ze in vet hoeft te bakken.
Zo worden aardappelpannenkoekjes uit de heteluchtfriteuse extra knapperig
Wij zijn dol op onze heteluchtfriteuses. In korte tijd en met hete hete lucht in plaats van in een vetbad veranderen ze alledaagse ingrediënten in ware wonderen. Sommige worden knapperig, andere hemels zacht, en je kunt er zelfs eieren in bakken. Maar vandaag gaan we dat niet doen, maar iets nieuws proberen: aardappelpannenkoekjes uit de heteluchtfriteuse.
Aardappelpannenkoekjes zijn een klassieker die velen zeker associëren met hun ouders of grootouders, maar zeker ook met kerstmarkten. De ingrediënten zijn eenvoudig, wat ze ook aantrekkelijk maakt voor mensen die niet van bijzondere gerechten houden. Ze smaken zowel hartig met kruidenkwark als zoet met appelmoes. Het perfecte aardappelgerecht!
Om aardappelpannenkoekjes in de heteluchtfriteuse te bereiden, heb je naast aardappelen alleen wat zetmeel, zout en een ui nodig, als je dat lekker vindt. Rasp de aardappelen en de ui op de grove kant van de keukenrasp, zodat de snippers relatief lang zijn. Kneed ze met wat zout en druk ze vervolgens goed uit in een schone theedoek. Meng de schilfers vervolgens met zetmeel en vorm er kleine pannenkoekjes van.
Deze gaan nu in de heteluchtfriteuse. Na slechts 15 minuten op 180 graden zijn ze al klaar en kun je ervan smullen. Je kunt de pannenkoekjes trouwens ook de volgende dag nog eens opwarmen en opeten. De Airfryer geeft ze een nieuwe crunch.
Aardappelpannenkoekjes uit de heteluchtfriteuse
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen, voornamelijk vastkokend
- 1 ui
- zout
- 1 eetlepel zetmeel
- zwarte peper
- wat koolzaadolie
Bereiding
- Schil de aardappelen en rasp ze op de grove kant van de rasp in lange repen. Schil ook de ui en rasp deze.
- Meng de aardappelen met ongeveer 1 theelepel zout en kneed ze goed door. Doe ze vervolgens in een theedoek en druk het vocht er goed uit.
- Voeg een eetlepel zetmeel en wat zwarte peper toe en meng alles goed door elkaar. Vorm kleine pasteitjes van het mengsel en bestrijk deze met een beetje olie.
- Bak de pannenkoekjes ongeveer 15 minuten op 180 °C in de heteluchtfriteuse tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Opmerkingen
Tip: als de aardappelpannenkoekjes te vochtig aanvoelen, bestrooi ze dan met wat zetmeel en gebruik bakpapier dat speciaal is ontworpen voor de heteluchtfriteuse.