De truc om vet uit een airfryer moeiteloos schoon te maken en hem eruit te laten zien alsof hij net uit de doos komt

De afgelopen jaren is de air fryer een onmisbaar onderdeel geworden van de Spaanse keuken. Naast de broodrooster, de keukenmachine of het houten blok met messen in verschillende maten, is de ‘air fryer’ verschenen. Een nieuw klein huishoudelijk apparaat dat ons helpt om eenvoudiger en gezonder te koken, omdat het gebruik van oliën en vetten veel lager is. En, waarom ook niet, veel goedkoper dan de oven aanzetten. Op deze manier omvat het een reeks voordelen die ervoor hebben gezorgd dat het bij ons is gebleven.

Maar zoals met alle keukengerei dat we in dit hoofdstedelijke gebied in huis hebben, neemt het met het gebruik een bepaalde hoeveelheid vuil op dat soms vastkoekt en moeilijker weg te krijgen is. Het is waar dat, zoals we hebben aangegeven, het gebruik van oliën en vetten lager is bij het koken met een airfryer, maar er moet iets aan worden toegevoegd. En dit kan, samen met de resten die het voedsel achterlaat, een soort korst vormen die je niet normaal kunt verwijderen.

Vandaag brengen we je de ultieme truc: gemakkelijk en goedkoop om vet en vuil aan te pakken en je air fryer achter te laten alsof je hem net uit de doos hebt gehaald. Alsof hij net uit de winkel komt. We hebben je al verteld dat het niet dat bicarbonaat is dat een soort redder in nood is geworden voor al je huishoudelijke schoonmaaktrucjes, noch die schuursponsjes die de halve friteuse in beslag nemen. Let goed op, want deze zal je nog veel meer overtuigen.

Voorkomen is beter dan schoonmaken

Het Spaanse spreekwoord, dat vol staat met wijze overpeinzingen die van toepassing zijn op het dagelijks leven, zegt dat “de schoonmaker niet degene is die het meeste schoonmaakt, maar degene die het minste vuil maakt”. Daar gaan we ons aan houden. Neem even de tijd voordat we op dit instrument gaan koken. Dit is niets anders dan een stuk aluminiumfolie of bakpapier op de bodem van het buitenste mandje leggen. Op die manier valt alles wat eruit loopt, of in ieder geval het grootste deel ervan, hierin en hoeven we het pas te verwijderen als het recept klaar is. Op deze manier blijven de resten tot een minimum beperkt.

We kunnen ook bakpapier op het rek leggen, maar dan moeten we wel wat inkepingen maken, zodat de lucht er doorheen kan. Sommige mensen kiezen ervoor om er olie op te spuiten. Het resultaat is dat het meest delicate voedsel niet blijft plakken en we niet hoeven te schrapen.

Tot slot is er nog een overweging om in gedachten te houden: maak je air fryer schoon als hij warm is. We bedoelen niet als hij nog brandt, wat pijn kan doen, maar als de warmte in het mandje nog niet weg is. Waarom? Omdat de resten nog niet gestold zijn en het vuil er makkelijker uit komt als je het sponsgedeelte van het schuursponsje dat je hebt gebruikt voor het schoonmaken van de pannen in de gootsteen afveegt.

Een heel eenvoudige en voordelige manier om de levensduur van je air fryer te verlengen, een van die apparaten die een ‘must’ zijn geworden in Spaanse keukens en waar allerlei voordelen omheen zijn gebouwd. Zoals deze eenvoudige manier om hem schoon te maken.

Deel je liefde