Het is een feit dat we ons tijdens de zomermaanden wat meer kunnen laten gaan en afwijken van het gebruikelijke voedingsschema dat ons in staat stelt ons gewicht op een normaal niveau te houden. Maar met het begin van de herfst vinden we ons ritme weer terug. Als u probeert om op een bepaald gewicht te blijven of wilt afvallen, weet u heel goed dat het avondeten een zeer belangrijke rol speelt. Er is geen veiligere en voedzamere keuze dan een salade met seizoensproducten.
En toch zijn er variaties die geschikt zijn als avondmaaltijd als u met een platte buik wilt ontwaken!
Salade met gemarineerde geroosterde kip & dressing
Ingrediënten
- 1 kipfilet
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels balsamico
- 2 zongedroogde tomaten
- 1 theelepel honing
- 1 groentebouillonblokje
- een beetje oregano
- een beetje tijm
- gemengde groene salades – sla – ijsbergsla – rucola enz.
- 1 komkommer
- 1 wortel
- 1 rode paprika
- een paar blaadjes munt
- pompoenpitten
- sesamzaad
Voor de dressing
- 4 eetlepels yoghurt
- 4 eetlepels olijfolie
- citroensap
- 3 eetlepels balsamicoazijn met honing
Bereiding
Voor de salade met kip leggen we eerst de filet op het werkblad, snijden we deze in twee of drie stukken en slaan we deze met de hand goed plat. We doen de olijfolie, de zongedroogde tomaten, de azijn, honing, bouillonblokje, oregano en tijm in de mixer. Mix tot een romig geheel. Leg de filet in een ovenvaste schaal. Giet de marinade eroverheen. Laat 4 uur tot een nacht marineren. Hoe langer het in de marinade blijft, hoe lekkerder het wordt. We kunnen het 4 minuten aan elke kant op de barbecue grillen, 10 minuten op de grill of 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Was de groenten goed, droog ze af, snijd ze en meng ze. Doe de ingrediënten voor de saus in een kom en meng ze. Voeg de salade en het kip toe.
Groene salade met asperges, rozijnen en kefalotyri
Ingrediënten
- 300 g asperges, schoongemaakt en in stukjes van 3-4 cm gesneden
- 350 g gemengde groene groenten naar keuze, grof gesneden
- 60 g zwarte rozijnen, uit Korinthe
- het witte en malse groene deel van 1 verse ui, fijngehakt
- 1/4 bosje verse koriander, fijngehakt, of munt (zonder de dikke stengels)
- 1/3 theelepel zwarte peper
- 120 g kefalotyri-kaas uit Niotiko of een andere kaas naar keuze, in dunne plakjes
Voor de dressing
- 20 ml balsamico
- 75 ml olijfolie
- 20 ml citroensap
- 2 eetlepels mosterd
- 1 theelepel honing
- 5 saffraandraadjes, opgelost in 2 eetlepels heet water
- zout en versgemalen peper
Bereiding
Voor de salade met asperges, rozijnen en kefalotyri beginnen we met het mengen van alle ingrediënten voor de saus in een kom met een lepel. Kook de asperges 3-4 minuten in een pan met kokend gezouten water, giet ze af en doe ze onmiddellijk in een kom met ijswater om hun kleur te behouden. Droog de asperges af met een handdoek en doe ze in een slakom. Voeg de groene kruiden, rozijnen, ui, koriander en peper en zout toe. Giet de saus erover, strooi de zwarte bonen en de kaas erover en serveer de salade met groene kruiden, asperges, rozijnen en kefalotyri.
Salade met kikkererwten en geroosterde halloumi
Ingrediënten
- 300 g gekookte kikkererwten
- 150 g maïs
- 150 g halloumi, in plakjes gesneden
- 1 Florina-paprika, fijngehakt
- ¼ peterselie, fijngehakt
- Zout
- Peper
- Olijfolie
Bereiding
Doe alle ingrediënten, behalve de halloumi, in een kom en meng ze. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en bak de halloumi 1 minuut aan elke kant. Haal de haloumi vervolgens uit de pan en snijd hem in blokjes. Serveer de salade op borden en strooi de haloumi erover.
Salade met boerenkool en zoete aardappelen
Ingrediënten
- 500 g zoete aardappelen
- zout en peper
- 2-3 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 500 g boerenkool
- 1 chilipeper
- 40 g gedroogde vijgen
- 50 g walnoten
- 20 g lijnzaad
- 1 eetlepel tahin
- 1 eetlepel balsamico-crème met vijgen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de zoete aardappelen in partjes en leg ze met de schil naar beneden in een ovenschaal. Bestrooi ze met zout, peper, 1 eetlepel olijfolie en de geperste knoflook en bak ze 20-25 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Zet een koekenpan op hoog vuur en doe er 1-2 eetlepels olijfolie in. Doe de boerenkool erbij en bak deze 2-3 minuten tot het vocht verdampt is en de boerenkool knapperig is. Voeg de helft van de fijngehakte chilipeper toe en bak nog 1-2 minuten. Doe de boerenkool in een serveerschaal en voeg 1/3 van de zoete aardappelen toe. De rest kunnen we in de koelkast bewaren voor later gebruik. Voeg de fijngesneden vijgen, walnoten, gebroken lijnzaad, tahini en balsamicoazijn toe. Roer alles door elkaar en serveer.