Dit bijzondere groente ontbreekt in het dieet van veel Polen. Eet het als je een leververvetting of spijsverteringsproblemen hebt. Het doet wonderen voor het lichaam en je kunt het voor een paar euro kopen in elke goede groentewinkel.
Een groente met wonderbaarlijke eigenschappen die in de vergetelheid is geraakt en verdrongen is, is zwarte raap. Deze onopvallende knol bevat een schat aan vitamines, mineralen en actieve stoffen die je niet zomaar kunt negeren. Neem het zeker op in je dagelijkse menu. Je kunt het in je tuin kweken, als je die hebt, of kopen in een goede groentewinkel.
Zwarte raap – een vergeten groente
Zwarte raap is een vergeten groente, die ook bekend staat onder de naam zwarte radijs. Hij is verwant aan onze radijs en behoort tot de koolfamilie. Hij komt van nature voor in Europa en Azië.
Voor sommigen lijkt zwarte raap qua uiterlijk op een aardappel. De wortel is rond en bedekt met een donkere, bijna zwarte schil. Het vruchtvlees is bijzonder hard. Als je hem doorsnijdt, heeft hij een lichte, wit-crèmekleurige kleur. Kenmerkend voor raap zijn de zwarte, gemarmerde vlekken in het midden.
De smaak van zwarte raap is vergelijkbaar met die van radijs. Hij is echter bijzonder karakteristiek, scherper en uitgesprokener.
Waar is zwarte raap goed voor?
Zwarte raap bevat veel vitamine A, C, D en vitamines uit de B-groep (B1, B2, B3, B5, B6, B9) en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium, mangaan, zink, kalium en fosfor. Het is ook rijk aan vetzuren, zoals oxaalzuur, appelzuur, malonzuur en erythrobzuur, en aan waardevolle fytosterolen en etherische oliën.
Deze samenstelling geeft zwarte raap ontstekingsremmende, antivirale en bacteriedodende eigenschappen. De groente is dus een uitstekende ondersteuning bij infecties. Het verlicht koorts, ontstekingen van de bovenste luchtwegen en zelfs hoest. Het zorgt voor een sneller herstel en versterkt het immuunsysteem.
De ontstekingsremmende eigenschappen van zwarte raap helpen bij het bestrijden van reumatische artritis. Het vermindert reumatische pijn aanzienlijk. Het vermindert zwellingen en stijfheid in de gewrichten.
Zwarte raap is goed voor leverproblemen. Het wordt gebruikt bij onderactiviteit van het orgaan en bij ontstekingen. De groente en preparaten die ervan worden gemaakt, herstellen het celmembraan van de lever en het beschadigde leverweefsel. Het heeft een ontgiftende werking, waardoor het gemakkelijker wordt om opgehoopte gifstoffen kwijt te raken.
Het eten van zwarte raap stimuleert de afscheiding van gal, wat bijdraagt aan een betere vertering van zware maaltijden. Bovendien verlaagt het het cholesterolgehalte in het bloed. Zo kan zwarte raap helpen bij het bestrijden van leververvetting.
De gunstige werking van zwarte raap is niet alleen van binnen, maar ook van buiten merkbaar. Regelmatige consumptie vertraagt het proces van vroegtijdige veroudering en vermindert rimpels, vlekken en littekens. De wortel zorgt ook voor het haar en de nagels, waardoor ze sterker en glanzender worden.
Hoe eet je zwarte raap?
Zwarte raap kun je het beste rauw eten, omdat hij dan de meeste voedingsstoffen bevat. Je kunt er heerlijke rauwkostsalades mee maken of hem toevoegen aan salades. Hij past uitstekend bij knoflook, wortelen of bieten.
Zwarte raap kan ook thermisch worden bewerkt. De knol kan met succes worden gekookt, gebakken of geroosterd. Na het koken kan raap worden gecombineerd met gekookte aardappelen, waardoor een interessante variant op puree ontstaat. Geroosterd en gebakken met kruiden is het een uitstekende aanvulling op vis- en vleesgerechten.