Dieter’s aardappelsalade

Het recept heeft een lange traditie in de familie van Dieter Voss. Het roept nog steeds herinneringen op aan vroeger. Koken is een zintuiglijke ervaring. De geur die zin geeft om te eten. Voor iemand als Dieter, die graag achter het fornuis staat, is het een streling voor de ziel.

Ingrediënten

  • 1 kilo vastkokende aardappelen (ik koop altijd zo groot mogelijke aardappelen, dan is het schillen makkelijker)
  • 5 augurken
  • 200 ml augurkenwater van de augurken
  • 100 g Lyoner worst
  • 1 ui
  • 100 g goede mayonaise
  • Knoflook (naar smaak; ik gebruik altijd een heel teentje, in kleine blokjes gesneden. Voor een subtiele knoflooksmaak is het voldoende om de kom met een half teentje in te wrijven)
  • Verse peterselie
  • Zout, peper
  • 1 theelepel mosterd

Bereiding

Was de aardappelen en kook ze 25 minuten in gezouten water. Snijd ondertussen de augurken, de ui en de knoflook in kleine blokjes en de plakjes Lyoner in kleine stukjes.

Breng het augurkenwater aan de kook, voeg de uiblokjes en de mosterd toe. Giet dit mengsel over de aardappelen. Goed roeren en even laten staan. De aardappelen nemen nu het vocht op. Voeg vervolgens de in blokjes gesneden komkommers en de gesneden worst toe.

Roer de knoflook door de mayonaise en voeg deze toe aan de salade. Ik voeg soms nog een scheutje water toe, dan is de mayonaise makkelijker te verdelen. Dek de kom af, zet hem in de koelkast en laat even staan! Minimaal een uur. Maar het mag ook een hele nacht staan.

Roer vlak voor het serveren alles nog eens door en breng op smaak met zout en peper. Roer nu de gehakte peterselie erdoor. Je mag gerust veel peterselie gebruiken, dat geeft de salade een frisse smaak. Misschien nog wat zout toevoegen? Als de salade nog te “stevig” is, kun je hem wat smeuïger maken met een beetje water (en nog wat mayonaise?).

Bepalend voor een goede aardappelsalade is natuurlijk de aardappel! De soorten Linda of Nicola zijn bijvoorbeeld zeer geschikt. Maar ook andere soorten zijn goed. Ze moeten alleen vastkokend zijn.

Deel je liefde