6 kilo afvallen in een paar weken met het antiacide dieet: hoe werkt het?

De gezondheid van het lichaam is gebaseerd op een zuur-base-evenwicht dat door bepaalde voedingsmiddelen kan worden verstoord. Een ‘minder zuur’ dieet behoudt dit evenwicht door ontstekingen te voorkomen en gewichtsverlies te bevorderen.

Ons lichaam is gebaseerd op een zuur-base-evenwicht, een complex fysiologisch proces dat de vitale functies in balans houdt die onmisbaar zijn om te overleven. Een hoge en langdurige consumptie van zure voedingsmiddelen, zoals geraffineerde suikers en bewerkte voedingsmiddelen, kan dit evenwicht verstoren en het verlies van essentiële mineralen bevorderen, wat het ontstaan van chronische acidose in de hand werkt. Een aandoening die optreedt wanneer de pH-waarde van het bloed naar zuur neigt en het lichaam vermoeider en vatbaarder maakt voor bacteriële en virale infecties, maar ook voor gewichtstoename.

Volgens een recent onderzoek van het Physicians Committee for Responsible Medicine (VS) kan “minder zuur” eten het welzijn van het lichaam bevorderen door ontstekingen en ziekten te voorkomen, en zelfs gewichtsverlies te bevorderen. De onderzoekers hebben met name aangetoond dat een vetarm veganistisch dieet de zuurbelasting van de voeding aanzienlijk vermindert en zo het afvallen bevordert, met een grotere effectiviteit dan het mediterrane dieet. De details van het onderzoek zijn gepubliceerd in Frontiers in Nutrition.

De effecten van een dieet dat rijk is aan zure voedingsmiddelen

“Langdurige blootstelling van het lichaam aan een dieet dat rijk is aan zeer zure voedingsmiddelen”, legde voedingsdeskundige Diana De Falco uit aan Today, “verstoort het zuur-base-evenwicht in het bloed en de weefsels, wat een aantal negatieve effecten heeft, zoals chronische vermoeidheid, hoofdpijn, verminderde afvoer van gifstoffen, verminderde opname van voedingsstoffen, artritis en artrose, osteoporose en een grotere vatbaarheid voor infecties. Bovendien maakt een dieet dat rijk is aan geraffineerde granen, vlees, kaas, alcohol, koffie en koolzuurhoudende dranken, in combinatie met stress, ook vatbaar voor de ontwikkeling van zuur-peptische aandoeningen zoals dyspepsie (spijsverteringsproblemen), gastritis, maagzweren, gastro-oesofageale reflux, oesofagitis en overgewicht.

Het onderzoek

De onderzoekers hebben 62 volwassenen met overgewicht betrokken bij het onderzoek en deze willekeurig in twee groepen verdeeld. De eerste groep werd gevraagd om eerst 16 weken lang een mediterraan dieet te volgen en daarna gedurende dezelfde periode een vetarm veganistisch dieet. De tweede groep werd gevraagd om eerst 16 weken lang een vetarm veganistisch dieet te volgen en daarna gedurende dezelfde periode een mediterraan dieet. De twee diëten werden in beide gevallen afgewisseld met een zuiveringsperiode van vier weken. Om de voedingszuurbelasting te berekenen, die gewoonlijk wordt geschat aan de hand van twee scores (Potentiële Renale Zuurbelasting (PRAL) en Netto Endogene Zuurproductie (NEAP)), werden voedingskaarten gebruikt. Een hogere score duidde op een hogere voedingszuurbelasting.

Veganistisch dieet versus mediterraan dieet

Uit de analyse bleek dat zowel de PRAL- als de NEAP-score aanzienlijk daalden bij het veganistische dieet, maar geen significante veranderingen ondergingen bij degenen die het mediterrane dieet volgden. Met name degenen die het veganistische dieet volgden, verloren 6 kilo na 16 weken, terwijl degenen die het mediterrane dieet volgden geen gewichtsverandering ondergingen.

De onderzoekers brachten het gewichtsverlies in verband met de vermindering van de voedingszuurbelasting, zodat deze vermindering ook significant bleef nadat de calorie- en nutriënteninname was aangepast aan de verschillende factoren die de energiebehoefte van een individu beïnvloeden (zoals leeftijd, geslacht, niveau van lichamelijke activiteit, fysiologische toestand (zoals zwangerschap of borstvoeding) en specifieke gezondheidsomstandigheden).

Het alkaliserende effect van het veganistische dieet

De studie toont uiteindelijk aan dat dierlijke producten, waaronder vlees, vis, eieren en kaas, het lichaam ertoe aanzetten meer zuren te produceren, waardoor de zuurbelasting van de voeding toeneemt. Dit houdt verband met chronische ontstekingen die de stofwisseling verstoren en kunnen leiden tot een toename van het lichaamsgewicht. Plantaardige diëten, die meer alkalisch zijn, worden daarentegen in verband gebracht met gewichtsverlies, een verbetering van de insulinegevoeligheid en een verlaging van de bloeddruk.

“Het eten van verzurende voedingsmiddelen zoals vlees, eieren en zuivelproducten kan de zuurbelasting van de voeding, d.w.z. de hoeveelheid ingenomen zuren, verhogen, wat leidt tot ontstekingen die verband houden met gewichtstoename”, benadrukt dr. Hana Kahleova, PhD, directeur klinisch onderzoek bij het Physicians Committee en hoofdauteur van de studie. Maar het vervangen van dierlijke producten door plantaardige voedingsmiddelen zoals groene bladgroenten, bessen en peulvruchten kan helpen bij het afvallen en het creëren van een gezond darmmicrobioom.”

Wat zijn alkaliserende voedingsmiddelen?

Tot de door onderzoekers aanbevolen alkaliserende voedingsmiddelen behoren groenten, met name groene bladgroenten, broccoli, bieten, asperges, knoflook, wortelen en kool; fruit, zoals bessen, appels, kersen, abrikozen of meloenen; peulvruchten, zoals linzen, kikkererwten, erwten, bonen of soja; en granen, zoals quinoa of gierst.

Deel je liefde